Hopp til innhold

Råd for jul og nyttår 2020

Målet er en hyggelig jul for alle, men det er nødvendig med smitteverntiltak også i julen, slik at vi ikke sprer covid-19 smitte. Likevel har noen av tiltakene blitt justert slik at vi kan møte litt flere av våre venner og familie.

- Jeg er glad for at vi kan ha en inkluderende feiring med familie og venner. Vi må likevel huske på å holde avstand og være hjemme om vi blir syke, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har regjeringen besluttet følgende tiltak for julen:

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.
  • Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester.  Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Disse anbefalingene gjelder for hele landet. I kommuner med stort smittetrykk kan det være strengere regler for antall gjester og kontakter. Følg derfor godt med på informasjonen der du bor.

Website til Helsedirektoratet.